Inleiding wetsvoorstel en achtergrond
De ongelijkheid op de arbeidsmarkt tussen jongeren neemt toe. Het verschil in arbeidsdeelname en
werkloosheid tussen jongeren zonder startkwalificatie, mbo’ers en hbo- en wo-diplomeerden is
structureel groot, ongeacht de stand van de economie. Om dit aan te pakken omvat het wetsvoorstel
‘van school naar duurzaam werk’ een pakket aan maatregelen waarmee jongeren die dit nodig
hebben, begeleiding krijgen bij de overstap van school naar werk en bij (dreigende) werkloosheid.
Doel is een doorlopende aanpak van school naar werk voor jongeren tot 27 jaar.
Inleiding wetsvoorstel en achtergrond
- Mbo-instellingen geven studenten die dit nodig hebben extra loopbaanbegeleiding bij de overstap naar vervolgonderwijs of de arbeidsmarkt. Het gaat om doorlopende loopbaanbegeleiding tot een jaar na diplomeren.
- De leeftijd van de jongeren zonder startkwalificatie waarop het Doorstroompunt (RMC) zich richt wordt verhoogd van 23 naar 27 jaar.
- Gemeenten krijgen een rol bij het ondersteunen van jongeren naar werk die zelfstandig of met lichte ondersteuning van school of het Doorstroompunt) hun weg op de arbeidsmarkt niet kunnen vinden.
- De basis voor de samenwerking wordt met dit voorstel verstevigd door op casusniveau de benodigde gegevensuitwisseling tussen scholen, het Doorstroompunt (RMC) en gemeenten te regelen. Tenslotte worden scholen, Doorstroompunten (RMC) en gemeenten verplicht samen te werken in de totstandkoming en uitvoering van een regionaal programma.
De uitgebreide taken stimuleren de samenwerking in de keten tussen onderwijs en gemeente nog verder. Maar… hoe kan dit nu het beste worden vormgegeven en met welk systeem? Er staat een uitdagende taak te wachten, waar Intergrip op basis van haar jarenlange ervaring en invulling al een pasklaar antwoord op heeft.
Oplossing Intergrip
Met het nieuwe wetsvoorstel komt er een uitdagende taak op de schouders van onderwijsinstellingen en gemeenten. Dankzij onze ervaring in het verbinden van onderwijs, arbeidsmarkt en gemeenten biedt Intergrip de oplossing om de implementatie van het wetsvoorstel soepel te laten verlopen. Maak kennis met onze reeds bestaande module GRIP JIKP (Jongeren in een kwetsbare positie) en onze projectbegeleiding en ontdek drie manieren waarop Intergrip uw regio kan ondersteunen:
- Samenwerkingsplatform en -proces voor Gemeente, Onderwijs, Arbeid en Dagbesteding:
Intergrip biedt met GRIP JIKP een geïntegreerd platform dat de samenwerking en communicatie tussen alle betrokken ketenpartners mogelijk maakt. Het platform stelt gemeentes, onderwijsinstellingen, arbeids- en dagbestedingspartners in staat om goed samen te werken, van de eerste stappen op school tot een duurzame plek op de arbeidsmarkt of dagbesteding. Het platform zorgt voor een effectieve begeleiding van jongeren naar een passende plek in de maatschappij. - Privacyproof delen van het overgangsdocument ‘van school naar duurzaam werk’:
GRIP JIKP bevat een oplossing om een overgangsdocument veilig en privacy-proof te delen tussen onderwijs en gemeenten. Op die manier krijgt de ketenpartner relevante informatie en kan daardoor passende ondersteuning bieden en beter beoordelen welke organisatie er bij de jongere past. - Het begeleiden van alle jongeren naar een passende plek en nazorg ondersteund door gegevensdeling binnen de keten:
Intergrip’s aanpak met GRIP JIKP richt zich op het bieden van maatwerkbegeleiding aan alle jongeren, inclusief nazorg. Door middel van gedetailleerde en geautomatiseerde gegevensdeling, kunnen jongeren worden gevolgd en ondersteund tot ze een passende plek hebben gevonden op de arbeidsmarkt. Dit zorgt ervoor dat er geen jongeren tussen wal en schip vallen en iedere jongere de kans krijgt op een duurzaam arbeidsperspectief.
Met Intergrip heeft uw regio een betrouwbare partner om de overgang van school naar werk te faciliteren. Onze oplossingen zorgen ervoor dat uw regio goed is voorbereid op de toekomst en dat onderwijsinstellingen en gemeenten optimaal kunnen samenwerken.
Samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor onze jongeren. Daar wilt u toch ook aan bijdragen?